"En blogg om sånt som jag stör mig på, typ orättvisor, godtycklighet, samhällsfrågor som folk glömt bort..."

måndag 12 september 2011

Privatiseringståget rullar på utan tid för eftertanke


Nu har till och med ett gäng liberaler fattat att privatiseringar inte är lösningen på alla problem. SNS - Studieförbundet Näringsliv och Samhälle har kommit med en rapport som riktar skarp kritik mot 20 års privatiseringar. Slutsats: att konkurrensutsätta tidigare kommunala och statliga ansvarsområden har inte lett till ökad effektivitet eller lägre priser.

SNS studie heter ”Konkurrensens konsekvenser. Vad händer med svensk välfärd?” Studien går igenom statistik och forskning på samtliga stora välfärdsområden: Förskolan, skolan, individ- och familjeomsorgen, hälso- och sjukvården, arbetsmarknadspolitiken samt insatser för äldre och funktionshindrade.

Studien pekar också på att ingen forskat om privatiseringens effekter. Kan det bero på att privatiseringen har blivit ett politiskt och ideologiskt självändamål. Så självklar att man anses bara tråkig att ifrågasätta den. Socialdemokrater började och den Moderatledda alliansen har fortsatt, ännu ivrigare att slå sönder och stycka upp fungerande samhällsfunktioner. Skolan, omsorgen, Posten, SJ, Kommunala elbolag, kommunala bostadsbolag, apoteket, bilprovningen. Vad står på tur? Kanske universitet och högskolor så man slipper arbetarbarn som studerar vidare eller polisen så den som bäst betalar får lagen på sin sida?

SNS-rapporten framhåller att det kan finnas ett visst värde med valfrihet för individen. Att det kan kännas bra att få göra ett eget val. Psykologin säger att man har lättare att känna sig nöjd med ex. en behandling om man valt utförare av behandling själv. Utföraren av behandlingen behöver inte vara skickligare än den man skulle blivit ordinerad av läkare. Detta eftersom vår hjärna oftast inte vill ge oss dåligt samvete. Hjärnan säger att du gjort ett bra val även om du kanske inte gjort det. På så sätt kan vissa människor uppleva att de mår jättebra av mer eller mindre verkningslös naturmedicin än av medicin som de blivit ordinerad av läkare.


Det negativa som att kommuner är tvungen att lägga pengar på att marknadsföra gymnasieskolor, pengar som kunde använts till förbättrade resurser i undervisningen, glöms bort.
Man glömmer också den medborgerliga idén med ett deltagande demokratiskt samhälle. Medborgaren ska kunna göra sin röst hörd och på så sätt kunna utveckla samhällets institutioner, genom exempelvis elevråd, föräldraråd, brukarråd, anhörigråd eller varför inte fackliga sammankomster.
I den privatiserade demokratin finns ingen medborgare utan enbart kunder som ska lockas med glänsande polerad yta.

Många högerbloggare verkar för tillfället ha ett rött öga åt SNS. Att allt som SNS kommer med är sossepolitik stämmer inte alls se denna dn-artikel om att avskaffa fastighetsskatten, införa ägarlägenheter Forskare: Avskaffa ränteavdragen

DN: Privatiseringar i välfärden har inte ökat effektiviteten


Sydsv: Unikt inte begränsa skolvinster

SNS: Konkurrensens konsekvenser

DN:Privatisering gör att Sverige står dåligt rustat för katastrofer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar